c/ Mur 36-40

08760 Martorell

c/ Mur 36-40

08760 Martorell

DARRERES NOTÍCIES

L’ONG MANS MERCEDÀRIES HA FET LA XERRADA DEL 30è CAMP DE TREBALL MOÇAMBIC’24 AL COL·LEGI LA MERCÈ DE MARTORELL A ESO I BATX

Com cada any  l’ONG Mans Mercedàries inicia el curs  fent les Xerrades del Projecte del Camp de Treball realitzat a l’estiu, a les quatre Escoles de la Mercè d’Espanya. 

I també com cada any, el mes d’octubre, per les Jornades del Domund, inicia les Xerrades a l’Escola la Mercè de Martorell, als/les alumnes d’ESO i BATX. Aquest any han estat el Pau Bertrán i la Montse Torras, els  Voluntaris del 30è Camp de  Treball, qui han fet les Xerrades de Moçambic’24 a ESO i Batxillerat. 

Durant tot el mes  d’octubre, els/les alumnes d’ESO i BATX del Col·legi la Mercè de Martorell, han pogut fer un tomb per MOÇAMBIC.  

Les Xerrades  s’han iniciat amb els agraïments de l’ONG Mans Mercedàries a les persones sense les quals  el Centre Educatiu “Irmã Maria Abella” no existiria. 

També hem aprofitat per donar les gràcies a tots/es aquells/es alumnes del nostre Col·legi que durant el curs passat van fer Actes Solidaris per Moçambic 

-Els alumnes que van participar en el 3X3 Solidari del Club de Bàsquet la Mercè Martorell. 

-Els alumnes que van participar al Concert Solidari per Moçambic amb  l’Escola Municipal de Música de Martorell. 

-A l’AMPA de la nostra Escola per organitzar “La Xocolatada Solidària de Nadal” per ajudar Moçambic. 

-I també hem agraït atots els alumnes, professorat i famílies de l’Escola  que ens han donat peluixos, roba i portàtils per a les nois i noies de Moçambic que estudien a la Universitat amb Beques de l’ONG Mans Mercedàries. 

I naturalment, sempre fem un agraïment especial al tots els socis/es i padrins/es de la nostra Escola que formen part de l’ONG MANS MERCEDÀRIES. 

 A l’inici de la Xerrada s’ha volgut explicar la gran tasca que les Mercedàries Missioneres fan  Moçambic entre els més necessitats i la gran importància de la seva presència a Katembé amb l’Orfenat “Lar Tiberíades” i el “Centre Infantil Lutgarda”. La feina que fan a Beira al barri de Macurungo, un barri molt pobre, on hi ha el “Centre Educatiu Irmã Palacios”. I la gran labor social que fan a l’Aldeia de N’Kondedzi, amb el programa d’ajut a nens/es amb desnutrició severa, i el suport sanitari i d’alimentació que donen al “doentes de lepra” de l’Aldeia. 

El Power Point de presentació ha servit per explicar el Projecte 2023-24 de l’ONG Mans Mercedàries que ha estat  a Moçambic, concretament  a Beira, lloc on es troba la Missió i la Casa Provincial de les Mercedàries Missioneres de Moçambic i Kenya. El Projecte ha estat  l’ampliació de les aules d’estudi que les nostres Mercedàries Missioneres tenien a la Missió. És el Centre Educatiu  Irmã Maria Abella.   Aquestes aules d’estudi serviran perquè els nens i nenes, i  les noies i nois del barri puguin tenir un espai per treballar quan surten de l’Escola,  ja que les seves cases són molt petites, i la majoria no tenen ni llum ni aigua, i són espais  on és molt difícil treballar i estudiar. Aquestes aules també serviran d’espai de trobada per la Pastoral els caps de setmana, i també són espais d’alfabetització de les dones del barri.   

Tot i que el Projecte ha estat a Beira, hem començat el nostre 30è Camp de Treball per Katembe, concretament amb les nenes del “Lar Tiberíades”, amb qui hem fet classes, activitats lúdico-educatives, excursions i sortides a la platja, com fem sempre que l’ONG Mans Mercedàries viatgem a Moçambic. Hem instal·lat les rajoles de ceràmica al Centre Infantil Lutgarda, tal i com ens havia demanat la Irmã Carmen Acín, una de les fundadores del “Lar Tiberíades” i que ens va deixar per causa del còvid, i a qui tothom recorden molt. Aquesta ceràmica ,que com cada any, ens ha fet l’Encarna Montroig  ceramista de Martorell.    

La segona part del nostre 30è Camp de Treball ha estat a Beira, on hem ajudat a acabar les aules d’estudi, hem pintat i decorat  els espais nous. I hem pogut fer la inauguració del Centre ·Educatiu “Irmã Maria Abella” i hem posat la placa de ceràmica amb el nom del Centre Educatiu, placa de ceràmica que també  ha fet l’Encarna Montroig .             

La tercera part del nostre 30è Camp de Treball ha estat a N’Kondedzi, a la leproseria, lloc i origen de l’ONG Mans Mercedàries. Allà hem fet activitats lúdico-educatives amb tota la canalla de la “aldeia” i hem pintat totes les parets de la Missió malmeses per les pluges, com ja és tradició cada vegada que l’ONG Mans Mercedàries anem a N’Kondedzi.  

Un cop acabada la Xerrada de Presentació, s’ha fet el passi d’un Vídeo resum del 30è Camp de Treball Moçambic’24. 

Les voluntàries i voluntaris que han format el 30è Camp de Treball MOÇAMBIC’24 han estat: Pau Bertrán i Mireia Gimeno (socis i padrins de l’ONG Mans Mercedàries i exalumnes del Col·legi la Mercè de Martorell); Pol Chacón (soci i padrí de l’ONG Mans Mercedàries i Exalumne del Col·legi Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat); Abril Jorba, Elisabet Durán, Imma Jové Sara Acón (sòcies i padrines de l’ONG Mans Mercedàries) i  Ton Toset i Montse Torras (socis, padrins i membres de la Junta de l’ONG Mans Mercedàries i exalumnes  i professors del Col·legi la Mercè de Martorell).    

Abans d’acabar les Xerrades s’ha explicat el nou Projecte de l’ONG Mans Mercedàries i s’han presentat els Voluntaris i Voluntàries d’ Angola’25. 

 

Per al proper estiu 2025  l’ONG Mans Mercedàries prepararem el 31è Camp de Treball a ANGOLA.. El Projecte 2024-25 de l’ONG Mans Mercedàries serà a Angola, concretament  al barri de Benfica de Luanda. El Projecte serà la finalització d’una Escola  per a nens i nenes en aquest barri marginal de Luanda, la capital d’Angola. Un barri on les nostres Mercedàries Missioneres hi tenen una Missió. En aquest barri l’ONG Mans Mercedàries va iniciar al 2018 una Escola per a nenes com a Projecte de les nostres Mercedàries, i que finalment, degut a la quantitat de canalla del barri, l’Escola és per a nens i nenes. Com tothom recordareu, aquesta Escola ja es va inaugurar el 2023  i ja han començat les classes. Però faltava pintar i decorar aules i espai de jocs de l’Escola “Irmã Palacios” i ens van demanar de tornar els voluntaris i voluntàries de l’ONG Mans Mercedàries per finalitzar tota la obra. 

Però el Projecte es farà extensiu fins a Moçambic. Aquest estiu, quan hem estat a l’Aldeia de N’Kondedzi, hem pogut veure que l’Aldeia està molt pitjor. Com totes les “aldeias” de Moçambic, les cases són de fang i de canya., la gent no té ni llum ni aigua corrent, tothom va a buscar l’aigua al riu N’Kondedzi que dóna vida a l’Aldeia.  Fins ara la Missió de les nostres Mercedàries Missioneres tenia un pou d’aigua d’on elles treien l’aigua i la gent de l’Aldeia també podia cada dia anar a buscar aigua, però el pou s’ha quedat sense aigua, i per tant la gent ha de baixar al riu. El Projecfe serà fer un altre pou, perquè la Missió de les nostres Mercedàries Missioneres de N’Kondedzi torni a tenir aigua per a tota l’Aldeia. 

La Primera part del nostre 31è Camp de Treball serà a Kudielela, amb els nens de l’Orfenat de Vila Matilde, on farem classes, jocs, tallers lúdico-educatius; i també pintrem i decorarem els espais d’obres noves que hi ha a la Missió. Com sempre que anem a Kudielela, farem excursions a les cataractes de Kalandula i les cataractes del Kuanza. 

La segona part del nostre 31è  Camp de Treball serà al barri de Bemfica-Luanda on acabarem la pintura i decoració de l’Escola  “Irmã Palacios”. 

Les Voluntàries i Voluntaris que formaran el 31è Camp de Treball ANGOLA’25 seran: Emma Calaf, Marina Martínez, Laia Ollé, Maria Fonollosa, Júlia Folqué , Laia Canals i Helena Coll ( socis/es de l’ONG Mans Mercedàries i exalumnes del Col·legi la Mercè de Martorell); Nora Novansky i Clara Vilanova (sòcies de l’ONG Mans Mercedàries);  Joao Neves ( Kudielela, soci de l’ONG Mans Mercedàries i exalumne del Col·legi la Mercè de Martorell)  i Ton Toset i Montse Torras (socis, padrins i membres de la Junta de l’ONG Mans Mercedàries i exalumnes del Col.legi la Mercè de Martorell).I ens acompanyarà la Carlota Cortadella, neboda de la Josefina Cortadell, la Mercedària Missionera que dirigeix l’Orfenat Kudielela 

 

Amb els/les alumnes de 4t d’ESO que fan el Servei Comunitari o Aprenentatge Servei, hem fet una segona sessió per parlar del Projecte del “Pou d’aigua” que l’ONG Mans Mercedàries farà com a Projecte 2025. Els/les alumnes de 4t d’ESO d’ApS (Aprenentatge Servei) molt conscienciats per la necessitat de l’aigua a l’Aldeia de N’Kondedzi, han decidit juntament amb l’Elisabet Campos la Coordinadora d’Aprenentatge Servei; treballar per al Projecte d’aconseguir aigua per a la Missió de N’Kondedzi. En aquesta sessió d’ Aprenentatge Servei han pogut experimentar la dificultat que suposa portar una galleda al cap amb un pes de 25 litres, que és el que porten cada matí la majoria de les persones que baixen al riu N’Kondedzi a buscar aigua. També han vist imatges específiques de la manca d’aigua de l’Aldea de N’Kondedzi. Abans d’acabar la sessió de l’ONG Mans Mercedàries els hem felicitat i agraït la seva iniciativa solidària i els hi hem regalat un dels braçalets de la Vida que els nens i nenes d’Haití del grup “Tejiendo Sonrisas” havien fet per aconseguir diners per als seus estudis i que l’ONG Mans Mercedàries vam encarregar per ajudar econòmicament la canalla d’Haití.  Finalment un grup d’alumnes d’ApS han posat el Pou d’Aigua del Pessebre Vivent de l’Escola, al peu de l”escala principal, per iniciar amb aquesta acció el Projecte de recollida de fons per al Pou s’Aigua de la leproseria de N’Kondedzi. 

 

Amb els/les alumnes de 2n de Batxillerat hem fet una connexió amb les nenes del “Lar Tiberíades” de Katembe-Moçambic. Hem fet una vídeo conferència on s’han presentat tots i totes els/les alumnes de 2b de Batxillerat i també la seva tutora la Montse Tió. Després s’han presentat les nenes de l’Orfenat: la Quisagem, la Celia, la Melita i l’Anastasia, en nom de tot el “Lar Tiberìades”, perquè la resta eren a l’Escola; també s’ha presentat la Irmà Teresa, la directora del “Lar Tiberíades” ha estat una experiència genial. 

Des de l’ONG Mans Mercedàries volem felicitar i donar les gràcies als/les alumnes d’ApS de 4t d’ESO i a la seva Coordinadora l’Elisabet Campos, per la iniciativa Solidària de fer el seu Projecte d’ApS per aconseguir dons per a la construcció del “Pou d’Aigua” de la leproseria de N’Kondedzi. 

 

MOLTES GRÀCIES A TOTHOM 

ENTRE TOTS FEM UN MÓN MILLOR 

Comments are closed.